
Mensen leven in relaties. Die relaties (partner, familie, werk) vormen de context waarin je leeft. Die relaties geven je leven betekenis.
Maar soms loop je vast en raakt de betekenis zoek. Je snapt je eigen reacties niet meer of je kunt het gedrag van de ander niet plaatsen. Dan helpt het om in alle rust eens te kijken wat en wie jou gevormd hebben, en wat voor jou belangrijk in het leven is.
In gesprekken gaan we op zoek naar wat jou helpt om wat vast zit in de relaties weer te laten stromen. We kijken naar wat er uit balans is geraakt, en proberen een nieuwe balans te vinden. Begeleiding en therapie vanuit het contextuele denken begint dus met de vraag wie jij bent.
De feiten, de psychologische aspecten alsook de context waarin je leeft komen aan bod. Bijzonder voor de contextuele benadering is dat er ook rekening gehouden wordt met de ethische kant van wat er speelt binnen de relaties waarin jij leeft. Je kunt daarbij denken aan vragen als: wat is fair in deze relatie? Of: hoe kun je er op een gepaste wijze voor een ander zijn?
Een andere belangrijke kracht in relaties is de loyaliteit. We brengen dat ter sprake in vragen als: hoe doe je er toe voor elkaar? En: hoe betrouwbaar ben je?
Tijdens de gesprekken tekenen we een genogram - een stamboom van jouw relaties. Of we werken met Duplo-poppetjes om inzicht te krijgen waar en hoe jij in jouw relaties staat.
Als het nodig en mogelijk is kunnen we ook anderen uit jouw context uitnodigen om aan een gesprek deel te nemen.